Úvod / Nálezy

2 x 5

28. 01. 2022 Autor: Trutis 3145× 6
Zdravím všechny slušné hledače, v sobotu 15. ledna bylo velmi krásně, svítilo sluníčko a teplota +10, tak jsem se rozhodl, že půjdu vyvenčit svůj detík. Vyrazil jsem na Berounsko. Zaparkoval jsem auto a vyrazil do lesa. Signály jen občas a pouze bordel. Za půl hoďky jsem došel na starou, ale ještě používanou lesní cestu. A u stromu najednou barevný a silný signál. Kopu a 1pfenik s orlicí a říkám si dobrý, tak to by tady mohly být třeba i marky. Díra pořád zvonila, a tak jsem kopal, padly ještě 1 rentenspfenik, 5pfenik zinek a 2 x 10 haléř první republika, celkem tedy 5 ks mincí a asi 1 metr od díry ještě 5 haléř první republika. Pak jsem ještě chodil po okolí a nic. Šel jsem tedy dál, ale narazil jsem v lese na starou střelnici a bylo to tam zamořené kulkami, tak jsem se vrátil k autu, dal jsem cígo, napil jsem a šel na druhou stranu velkého lesa.
Chodil jsem tam asi 3 hod. , drápal jsem se do kopců (Berounsko je samý krpál) a vůbec nic, tak jsem se začal vracet. Asi 200 metrů před autem jsem u cesty potkal hledače. Bylo mu asi kolem 50ky a měl detektor XP, já mám Fišera. Prohodili jsme pár vět, říkal, že je přímo z Berouna a že chodí hledat už asi 5let a že Beroun a blízké okolí už má dost projité. Jsem válkař, tak jsem se ptal, jestli nenarazil na Němce a on že ne, pouze prý nachází ztracené mince. Tak jsem se ho zeptal kolik už má stříbrňáků? Prý za celou dobu, co chodí hledat, tak má 12 ks a já mu říkám, jaké má nejstarší, jestli našel ňaký groše a on že nejstarší stříbrný má z roku 1850.Povidal jsem mu, že jsem našel kdysi pár stříbrných grošíku asi 15 km od místa, kde jsme stáli. Byl to mincičkář, ale prý se mu středověk vyhýbá.
Bylo 16. hod, tak jsme se rozloučili a já jel domů. Ale něco mi říkalo že bych to mohl ještě zkusit, říkal jsem si, no co ještě je hod vidět tak proč ne, i když jsem byl docela unaven. Popojel jsem asi 4,5 km do vedlejší vesnice, tam jsem nechal auto a za vesnicí hned šup do lesa. Drápal jsem se opět do kopce, pak chodím na malé plošině a nic, tak jsem slezl z kopce a dostal jsem se na rovný les. Jdu, mávám s detikem a najednou vidím před sebou asi tak 100 metrů divoké prase. Naštěstí si mě nevšimlo, já jen změnil směr a dobře jsem udělal. Jdu asi 3 min a najednou signál, ale malý, ukazovalo to 15 až 25, já jsem kdysi kopal signály od 50ti výš a kamarád mě říkal, že jsem blbej, že stříbrňáky hodně staré, tudíž tenké, ukazují velmi málo. Když jsem kdysi nalezl pražáky, tak to bylo s garetem 250, tam to číselně neukazovalo, pouze podle zvuku buď barva nebo železo.
Tak jsem tedy kopal a za chvilku koukám a mám v ruce malý plíšek, říkám si, že by stříbrňák? Na čištění nebylo čas, protože se začalo šeřit, a také kdyby to byl, tak bych to mohl čištěním v ruce poničit. Díra ale zvonila dál, tak jsem postupně vytáhl ještě 4 ks stejných velikostí. A pák jsem musel rychle k autu, protože tma byla neúprosná. Doma jsem lehce kartáčkem pod vodou očistil a koukám stríbrňáky. Malej groš 1590, říkám super, hurá! Večer jsem nemohl ani spát, protože jsem se těšil na zítřejší dohledavku. Přemýšlel jsem, jestli tam byla kdysi stará cesta, nebo jestli tam dřív nebývalo středověké tržiště.
Druhý den jsem se tam tedy vrátil a díra už bohužel nic nevydala, občas probrukuje ale nic. Vedle u dalšího stromu ale krásný signál +80, tak kopu a vypadl na mě ten medailónek, myslím že to svátostka nebude, a také že to bude dost staré. Prosím znalé o radu s tím medailonem. Takže za jeden den 2 x 5 mincí z jedné díry, vlastně 5+1 (5haléř) a 5+1 (medailón). Ještě chci podotknout, jaké jsou to náhody, kdybych neviděl to prase, tak bych nezměnil směr, a tudíž bych stříbrný nenašel.
Přeji všem hezké nálezy.
Trutis

 Autor: Trutis

Komentáře

KasanderAdmin

28. 01. 2022, 10:13

Gratuluji pěkný nález, pěkný zážitek, pěkné povídání

MarekFox1

28. 01. 2022, 11:18

... medailonek je svátostka

klarkon

28. 01. 2022, 11:25

Tomu se říká mít štěstí jako sviňa

Rozum

29. 01. 2022, 15:08

Klarkone ty jsi kun ale mas pravdu musel jsem se pousmat.Nalezci gratuluji.Me se snad nikdy nepodarilo vytahnout vic jak jeden kus.Teda nepamatuji si aspon ale mam uz vek a vzpomenout si co jsem vcera obedval je nekdy i to nad me sily.

macejstrazovec

29. 01. 2022, 16:41

drak66

31. 01. 2022, 16:18

super maley groš je ceněnej,nemám,ani jeden za 12 let v terénu.Gratuluji