Úvod / Nálezy / Půdovky atd.

Kůlnovka

20. 07. 2009 Autor: candies 5582× 9
Ahoj, při vyklízení kůlny jsem objevil pěkný kamínka a kord. Nemáte někdo potuchu do jakého roku mam tyhle věcičky zařadit? Díky a hodně štěstí! :-)

Klogidin12

 Autor: candies

Komentáře

Jirka.free

20. 07. 2009, 11:30

Ty kamna ojojoj, nádhera sama

Cobra Kill

20. 07. 2009, 12:13

dávám kamínkům

zero

20. 07. 2009, 12:27

kamínka moc pěkná a ten kord je cvičná šavle, ale rok ti nepovím.

Vojtaci

20. 07. 2009, 16:31

kord je šermířská cvičná zbraň, viděl bych to na 2 polovinu 19. století

go.play

20. 07. 2009, 19:03

ty kamna jsou hodně moc luxusní, opravdu nádhera

jezero

20. 07. 2009, 22:27

Nádherný bubínek, to už se hned tak nevidí.

DFC

21. 07. 2009, 12:01

Jo jak tenkrát rozpálili ten bubínek, až se jim začaly ty nožičky propadat do podlahy. Pak si vyprávěli o požáru Národního divadla

milda001

22. 07. 2009, 12:20

Vincek

Vincek rozžhavený dočervena sálal kolem dokola příjemné teplo v obchodě, který mi byl svěřen do péče prodávajícího a zároveň jsem byl osobně pověřen se starat o tři roky mladšího bratra Toníka.

Bylo mi 8 let a od dětství jsem byl veden babičkou k samostatnosti. Bylo to moc hezké období, na které velmi rád vzpomínám, za pultem jsem se cítil jako ryba ve vodě a pocit důvěry jsem si zatím nedokázal vysvětlit, ale zodpovědnost jsem si plně uvědomoval. Venku byla zima, všade plno sněhu, do obchodu ten den přišlo jen málo lidí, a tak jsem měl dost času na přípravu oběda. Měl jsem usmažit dva řízky, oškrábat a uvařit brambory a ohřát polévku. Protože se mi nechtělo zatápět v kamnech v kuchyni, rozhodl jsem se uvařit oběd na kamínkách v obchodě, kterým jsme říkali Vincek. Do dnes nevím proč se tak tomuto kovovému válečku říkalo, ale byl to malý zázrak. Člověk jednou přiložil do kamen a hrnce se na plotně mohly zbláznit. Obalil jsem dva řízky, brambory jsem měl uvařené a polévku ohřátou, tak jsem se rozhodl usmažit dva řízky na pánvičce. Rozpálený tuk začal nepříjemně prskat a já se nestačil divit, když jsem řízky obracel, že mám na vidličce dvě černé placky. Na tuto bleskovou akci nezapomenu, než jsem se stačil nadechnout, byly řízky spálené i z druhé strany a já byl rád, že jsem pánvičku stačil sundat z plotny. Vincek stále rudý jako Rudá záře nad Kladnem a já jsem stál celý zkoprněný nad svým výtvorem a byla ve mne malá dušička. Nemněl jsem se koho zeptat, co s tím, a tak jsem seškrábl spálenou strouhánku, řízky nakrájel na malé kousíčky a přesvědčoval bratra, že i když je maso tvrdé, že i takový řízek může chutnat.

Když jsem si na tuto příhodu vzpomněl v souvislosti s velkým množstvím sněhu, který jsem odhazoval od garáže, nemohl jsem se ubránit úsměvu při vzpomínce na řízky připravované na Vinckovi a na sníh, který jsme denně odhazovali s bratrem kolem celého domu a se schodů obchodu. Když denně napadlo jen 10 cm , tak to jsme byli rádi, že nemáme moc práce. Dnes, když nás sníh všechny trápí a tropí kalamitu, říkám si, jak to tenkrát ti silničáři asi dělali. Od rodičů a babičky to byla asi velká odvaha nechat doma samotné malé chlapce a věřit, že se o sebe postarají. Vincek skončil asi ve sběrně šrotu, dnes by to byl malý poklad, tak úsporná a výkonná kamna. A tak mám příjemnou vzpomínku na Vincka a dva řízky, které jsem „připravil„ za pár vteřin.

Další povídky ze života

karpo

22. 07. 2009, 20:38

Klogidin12 Vincek