Úvod / Nálezy

Prosba o určení přezky

30. 12. 2014 Autor: Paul2 7238× 4
Zdravím všechny díry zahrabávající mrcasníky.
V mrazivou sobotu se mi povedlo kopnout jednoho bubáka a torzo přezky, se kterou si nevím nějak rady. Korpus přezky nejvíc připomíná rakousko-uherskou, nebo raně prvorepublikovou. Bohužel právě ten znak, který by to rozhodl, schází. Když vykoukla z hlíny, tak jsem nejprve tipoval RU. Pak mě ale zarazil ten háček. Doma u netu jsem zjistil, že dvoudílná rakouská takový háček měla taky, stejně jako česká vycházková. Obě ale měly otvory k uchycení znaku obdélníkové a né kruhové a ani jedna z nich neměla tu přítlačnou kruhovou podložku, která bránila zobáčku ve tvaru obráceného,, Z“ v pootočení. Naneštěstí je i tenhle zobáček ulomený, ale podle mezery na čepu a škrábanců uvnitř přezky je zřejmé, že tam kdysi byl. Na googlu jsem žádnou s tímhle způsobem uchycení znaku nenašel, a tak pořád tápu.
Na prvních třech ilustračních obrázcích je rakousko-uherská dvojdílná přezka, na posledním pak česká vycházková. Princip uchycení je zhruba stejný, ale ani u jedné to není ono. Uměl by ji někdo určit?
Na závěr ještě vše nejlepší do nového roku, hodně zdraví a vysněných nálezů přejí všem slušným hledačům
Paul2 a Foxi

 Autor: Paul2

Komentáře

ragnarog

30. 12. 2014, 12:05

Je to R-U, kdysi jsem takovou viděl na netu, ale link bohužel nemám. .

Mordy

30. 12. 2014, 19:03

Je to RU len menej bežné zapínanie pre dvojdielnu pracku.
http://www.military-antiques.cz/field-gear-ww1/3330003-austrian-ww1-officers-buckle.html

Paul2

30. 12. 2014, 19:36

Re Mordy:
Dík za link. Není to v detailu přesně ono, ta moje má jiný (rozšířený) tvar bočnice, ale je to rozhodně nejblíž. Já se s tímhle přichycením znaku ještě nesetkal, tak jsem zas chytřejší. V místě nálezu se daly předpokládat obě varianty - jak ČSR, tak RU. Škoda, že se nedochoval ten znak Tak ještě jednou Ď

Rozum

30. 12. 2014, 23:23

Vidim take poprve....