Úvod / Články

Verdun

17. 07. 2006 Autor: CZECHcz 5769× 9
Dobrý den. Díky zde motivaci na Vašem webu jsem se rozhodl udělat návštěvu Francie.
Zatím jsem dám příspěvek z mé jedné z prvních zastávek místo dějiště první světové VERDUN. Jsem v tomto směru laik tak i laicky řeknu to co jsem viděl ze svého pohledu a mě zaujalo.
VERDUN byl pro mne nej. zážitkem z této cesty. Překvapením bylo, že po tolika letech je tam vidět válka na všem i po tolika letech. Toto jsem příliš na vyloďovacích plážích nepociťoval.
Pro ty co pojedou z neznalosti poprvé do těchto míst si mapy zdejších bojišť ze strachu jako jsem měl trochu já hlavu dělat nemusí. Vše je výborně značené a je vidět na městě, že je to jeden z hlavních turistických ruchů.
Zde je jen drobek fotek a doufám, že se to někomu bude líbit. Možná jsem jako laik fotil hovadiny ( raději jsem fotil vše) , ale dám zde jen to co mě osobně překvapilo z mého pohledu.
Dalším velmi příjemným překvapením, že po vstupu do pevností se nás zeptali na zemi odkud pocházíme a hned jsme v ruce měli v českém jazyce popis a historii pevnosti.



Pohled na pevnost…. Je vidět, že v té době beton nebyl úplně super kvality… zvětrávání jak u kamene



Výbuchy byli tak nesnesitelné (rezonance), že kdo nemusel být ve vrchním patře se stěhoval co nejvíce dolu. Původně Francouzi zde byli bez zavedené elektřiny. Tu zavedli až Němci když pevnost získali.



Pohled ze shora pevnosti. V té době tu po stromech nebyla ani památka. Další věc pro mne jako turistu byla, že i když vlezete třeba 5 kilometrů dál odtud do lesa tak ten poškozený terén od výbuchů je neustále stejný i po tolika desítek let.



A potom, že nejsme velmoc :)











V lese jste mohli kdekoliv sledovat kilometry zákopů, zbytky držáků ostnatého drátu. Vydal jsem se asi 4 kilometry do lesa po hraně zákopu a bylo na nich krásně vidět kde byla předsunutá kulometná hnízda, okopy pro dělo atd.







Tohle byl můj první hromadný hřbitov na cestě tak mě tam bylo docela ouvej.



Všude přítomné krátery . Zhruba od prvních děr jsem byl vzdálen 10 kilometrů a stále nebylo místo kde by nedopadl granát.





Fotek jsem udělal asi 800 ks včetně Normandie. Tam bylo pro mne zajímavé, že pláž OMAHA je jiná než znám z vojína . V Normandii jsem si dělal fotky více přímo z pohledů vojáků. Pohledy z kasematů a nebo i z vody pohled na pobřeží. Dvě fotky sem dám na ukázku a když Vás to bude zajímat rád je zde budu prezentovat. Děkuji :) CZECHcz Mam jeden dotaz.. příští rok plánuji KURSK.. Byl tam někdo?. Stojí ta vzdálenost za to?



PONTE DU HOC



Omaha. . pohled od děl… v zadní části tohoto kasematu bylo vidět, že dostal zásah, který prolétl tímto otvorem. Ale snad příště.

 Autor: CZECHcz

Komentáře

kimcid

17. 07. 2006, 10:20

Jel jsi na vlastní pěst nabo s ck pradědem??

dolin

17. 07. 2006, 10:56

Jak tan Kursk chcete provést? Sólo nebo s cestovkou? Jel bych asi možná taky,.....
Dolin
www.dolin.estranky.cz

bluetank

17. 07. 2006, 13:02

Ja som bol tiez pri Verdune s ck praded...very good to bylo.

Blackadder

17. 07. 2006, 15:44

Pěkný, na Omaze a Ponte du Hoc jsem byl před 5ti lety také. Hlavně když člověk stojí na tý pláži a vžije se do toho, jak se není fakt kam schovat a oni to kropily kulometama.

aSton(e)

17. 07. 2006, 18:03

CZECHcz: mna by to urcite zaujimalo. daj aj tie fotky z Normandie pls

georg.12

18. 07. 2006, 10:00

Velmi pěkkný článek i foto.
Prosím, pokud bys mohl poslat nějaké další fotky¨, tak by to bylo super. Díky!

ry777

23. 07. 2006, 12:08

Na ten Kursk se už moc těším. Foto i článek

CZECHcz

25. 07. 2006, 00:17

Jsem rád, že Vás to zaujalo. Tuto cestu jsem podniknul na vlastní pěst. Proto je to z mého pohledu. Fotky rád pošlu další s tématem Normandie. Kursk chceme provést zase stylem na vlastní pěst. Jestli chceš Doline tak není problém se potom domluvit na ten Kursk. Pojedeme VITEM a ti 3 co jedou se mnou jsou logistici z práce . Oni to berou jako alkoholickou cestu a já jako naučnou. mail tu na mne je :-)

Young Primitive

05. 01. 2007, 16:49

ty fotky z normandie by mě vela zajímaly